4. Evre Prostat Kanseri Ne Demek?

4. evre prostat kanseri, prostat kanserinin prostat dışına çıktığını ve çevredeki komşu organ ya da dokulara yayıldığını ifade eder. Prostat kanserinin hangi evrede olduğunun blinmesi, uygulanacak olan tedavinin seçiminde önemlidir.

Prostat kanseri yavaş ilerleyen kanserlerden biri olarak bilinir. Ancak bazen hastalığın farkına varılması yani tanısının konulması çok gecikir. Bu yüzden prostat bezi içindeki kanser dokusu, prostatı çevreleyen kapsül adı verilen kılıfı aşar ve çevre dokulara yayılır. Örneğin, prostatın hemen yanında bulunan meni kesesi tutulduğunda,  hastada meninin azalması ve kanlı meni gelmesi gibi şikayetler görülebilir.

Hastalık daha da ilerlerse, sfinkter adı verilen ve idrar tutmaya yarayan büzücü kasları, rektum adı verilen kalın bağırsağın son kısmını ve prostata komşu olan leğen kemiği kaslarını ya da  leğen kemiklerini tutabilir.

Prostat kanseri  4. evre, diğer evrelere göre yaşam beklentisi daha düşük olan kanserlerdir. Bu ameliyat aile çıkarılması, daha düşük evredeki kanserlere göre daha zordur. Bu yüzden bu hastalarda ışın tedavisi (radyoterapi) ve hormon tedavisi tercih edilebilir.

Yorum Yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.