Ameliyatsız Prostat Tedavisi (HIFU)

Ameliyatsız prostat tedavisi nasıl olur? Bu mümkün müdür? HIFU, fokuslu ultrason ya da fokal tedavi, prostat kanseri tedavisinde ameliyat yerine uygulanan bir tedavi yöntemidir. Prostat kanseri belli bir yaşın üstündeki erkeklerde daha sık görülen bir hastalıktır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de erkeklerde en sık görülen ve ölümlere neden olan kanserler arasında yer alır. Prostat kanseri için en önemli risk faktörleri, artan yaş, etnik köken ve genetik yatkınlıktır. Yaşlanma ile birlikte prostat kanseri görülme sıklığı da artar. Hastalık 40 yaşının altındaki erkeklerde çok daha az görülürken, 60 yaş üzerindeki erkeklerde her sekiz kişiden birinde görülür. Prostat kanseri babadan oğula geçme yani genetik potansiyeli olabilen bir hastalıktır. Bir başka deyişle bir kişinin birinci derece yakınlarında prostat kanseri varsa, o kişinin prostat kanserine yakalanma riski, birinci derece yakınlarında olmayan kişilere göre yaklaşık iki kat daha yüksektir.

Prostat kanserinin tedavisi, hastalığın evresine göre değişir. Bu yüzden prostat kanseri tanısı alan bir hastanın öncelikle evrelemesinin yapılması gerekir. Evreleme hastalığın yaygınlık derecesinin tespit edilmesi işlemidir. Hastalığın prostat dışına çıkıp çıkmadığı, lenf bezleri, akciğer ve kemik gibi organlara yayılıp yayılmadığının anlaşılması işlemidir. Hastalık prostat içinde ise erken evre (prostata sınırlı evre) denir. Eğer akciğer ya da kemik gibi uzak organlara yayıldıysa bu duruma metastatik hastalık denir.

HIFU (Fokuslu Ultrason) Nedir?

HIFU, İngilizce High Intensity Focused Ultrasound kelimelerinin kısaltmasından oluşur. Yüksek yoğunlukla odaklanmış ultrason dalgası anlamına gelir.

HİFU Nedir

HİFU prostat bezi dışına yayılmamış olan prostat kanserinin tedavisinde de kullanılmaktadır. HİFU tedavisinde prostat dokusundaki kanser hücrelerine  yüksek yoğunluklu ses dalgaları gönderilerek kanser hücreleri yok edilir. Yani bu yöntemde prostatın içindeki kanser odağı yakılarak yok ediliyor. İşlem genel anestezi yani hasta uyutularak yapılır ve yaklaşık 2-3 saat kadar sürer. Tedaviden önce milimetrik hesaplamalar yapılarak prostatın içindeki kanser dokularının haritası çıkarılır.

Makat içine yerleştirilen ultrason ile hedeflenen bu kanser dokularına yüksek ısı etkisi olan ultrason dalgaları  gönderilir. HİFU dalgaları kanser dokusunu tahrip eder. Harap olan doku ve hücreler daha sonra vücuttan doğal yollarla atılır. HİFU tedavisi vücut için zararlı değildir. Vücuda herhangi bir kesi yapılması gerekmez ve radyasyon içermez.

Daha önceleri organa prostata sınırlı erken evre prostat kanserinin tedavisinde sadece ameliyat ya da ışın tedavisi (radyoterapi) uygulanırken, artık günümüzde HIFU (Fokal Tedavi) tedavisi de seçenekler arasına girmiştir. HIFU tedavisi ile hem hastanın kanserden kurtulmasını hem de hastalığa ait sıkıntıların ortaya çıkma ihtimalini azaltmak mümkün olabilmektedir.

HIFU (Ameliyatsız Prostat Tedavisi) Nasıl Yapılır?

İşlemden 6 saat önce hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Tedaviye başlamadan önce, bağırsakları boşaltmak için lavman yapılır. İşlem genellikle 1 ile 4 saat arasında sürer.

Robotik Cerrahi Ameliyatı

Hasta anestezi altında yani uyutulduğu için işlem sırasında herhangi bir acı hissetmez. Hastaya bir sonda takılır. İşlem sırasında prostat biyopsisinde olduğu gibi özel bir ultrason cihazı ile makattan girilir.

Ultrason cihazının uç kısmının içinde bir veya iki kristal olabilir. Kristalden gelen ses dalgaları, prostat bezinin fotoğrafını çekerek bilgisayar işlemcisine gönderir. Böylece ses dalgaları kanser dokusuna odaklanır. İşlem tamamlandıktan ve anestezinin etkisi geçtikten sonra hasta evine gidebilir. İdrar sondası bir hafta kadar tutulur.

HIFU Tedavisi Hangi Hastalara Uygulanır?

Her prostat kanseri HIFU tedavisi için uygun olmayabilir HIFU tedavisi şu hastalar için uygundur;

Eğer kanser prostat bezi dışına çıkmamışsa. Prostat bezi dışına çıkmamış prostat kanserine lokalize prostat kanseri ya da erken evre prostat kanseri adı verilir.

Kanser prostatı saran kapsülü henüz aşmışsa. Bu duruma lokal ileri prostat kanseri denir. Lokal ileri evre prostat kanserinde de bazı durumlarda HIFU bir seçenek olabilir.

Prostat kanseri kemik ya da akciğer gibi vücudun başka yerlerine sıçrama yaptıysa, buna metastatik (ileri evre) prostat kanseri denir. Metastatik prostat kanserinde HIFU tedavisinin yeri yoktur.

Prostat kanseri tedavisi için ışın (radyoterapi) uygulanmış olabilir. Ancak bir süre sonra prostat kanseri ilerleyebilir. Buna nüks eden (tekrarlayan) prostat kanseri adı verilir.  HIFU tedavisi, nüks prostat kanseri tedavisinde de bir seçenek olabilir. Bu tedaviye kurtarma HIFU tedavisi denir.

Ameliyatsız Prostat Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?

HIFU tedavisinin yan etkileri, prostat kanseri tedavisinde kullanılan diğer birçok tedavinin yan etkisinden daha azdır. HIFU tedavisi sonrası bazı hastalarda ereksiyon sorunu yaşanabilir. Ancak bu durum genellikle zamanla düzelir. Bazı ereksiyon yapıcı ilaçların kullanımı bu durumun düzelmesinde yardımcı olur. Bazı hastalarda ise bir süre idrar yapmada zorlanma, yanma ve idrar kaçırma olabilir.  Bir diğer yan etki ise makatta ve testis bölgesinde duyulan ağrıdır. Bu ağrılar genellikle ağrı kesici ilaçlar ile geçer.  Ayrıca nadiren de olsa kanlı idrar, idrar yolu enfeksiyonu ve testis iltihabı da görülebilir.

Ameliyatsız prostat tedavisi için HIFU güvenle kullanılan bir yöntemdir.

 

HIFU (Fokal Tedavi) Fiyatları Nedir?

Hasta ile yapılan görüşmeler sonucu, gerekli değerlendirmeler yapılarak uygulanacak olan tedavi planı belirlenir. Buna göre ücret aralığı değişebilmektedir. Detaylı bilgi için iletişim bölümünde yer alan telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz.

Prostat Kanserinde HIFU Tedavisi Uygulayan Hastaneler

HIFU, fokal tedavi ya da fokuslu ultrason tedavisi ile prostat kanseri ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Bu teknoloji ülkemizde sayılı merkezlerde bulunmaktadır. Bu merkezlerin başında Memorial Bahçelievler Hastanesi üroloji kliniği gelmektedir. Prof. Dr. Volkan TUĞCU tarafından bir çok hastaya başarılı bir şekilde bu tedavi uygulanmaktadır.

 

HIFU Tedavisi Uygulanan Hastamız Sadık TOKAÇ Anlatıyor

Yorum Yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.