Bağırsak (Yapay) Mesane Nedir?
Bağırsak mesane ya da yapay mesane, mesane fonksiyonunu kaybeden veya mesane kanseri nedeniyle mesanesi alınan hastalarda kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Bu işlemde, bağırsak dokusu mesane yerine kullanılır ve idrarın depolanmasına ve boşaltılmasına yardımcı olur.
Bağırsak mesane, cerrahi bir işlemle gerçekleştirilir. Bu işlemde, bağırsak dokusu alınarak mesane şekline getirilir ve idrar kanalına bağlanır. Böbreklerden gelen idrar tüpleri de bağırsak mesaneye bağlanır. Bu şekilde, idrar bağırsak mesanede depolanır.
Bağırsak mesane, mesane kanseri veya diğer nedenlerden dolayı mesanenin alınması gerektiği durumlarda bir tedavi seçeneği olabilir.
Bağırsak Mesane Nedir?
Yapay mesane, mesane kanseri nedeniyle mesanenin alınması gerektiği durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Hastanın bağırsaklarının bir bölümünden bir kese yapılarak mesaneye dönüştürülür. Keseye dönüştürülen bu bağırsağa yapay mesane adı verilir.
Bağırsak (Yapay) Mesane Nasıl Yapılır?
Yapay mesane hakkında merak edilen bir konu da, yapay mesanenin nasıl yapıldığıdır. Kas tutulumu olan, mesane içerisinde çok fazla derece tümör olan, yüksek dereceli ve BCG tedavisine cevap vermeyen hastaların idrar kesesinin alınması gerekir. Mesanenin alınması işlemine radikal sistektomi denir.
Yapay mesane ameliyatında, yaklaşık 50 cm uzunluğunda bir bağırsak alınarak idrar kesesine benzeyecek bir biçimde şekillendirilir. Yeni oluşturulan bu mesanenin bir ucuna böbreklerden gelen idrar kanalları, diğer ucuna üretra bağlanır.
Yapay mesane ameliyatı, kişinin yeni bir mesane sahibi olmasını sağlamaktır. Başarılı bir yapay mesane ameliyatının ardından kişi normal yaşantısına büyük oranda dönmektedir. Yapay mesane ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi ortalama 7 ila 10 gün arasında değişmektedir.
Robotik Cerrahi İle Yapay Mesane Ameliyatı Mümkün Mü?
Robotik cerrahi ile yapay mesane ameliyatı uygulamak mümkündür. Robotik cerrahi ile uygulanan yapay mesane ameliyatı, açık yöntemle uygulanan yapay mesane ameliyatına göre daha avantajlıdır. Robotik cerrahinin en büyük avantajı, vücuda büyük bir kesi yapılmaması, sadece karın ön duvarına açılan 4-5 adet küçük deliklerden ameliyatın yapılmasıdır. Robotik cerrahi ile uygulanan yapay mesane ameliyatının başlıca avantajları şunlardır;
- Ameliyatta kanama daha az olur ve genellikle hastaya kan verme ihtiyacı olmaz.
- Daha hızlı iyileşme olur.
- Hastaneden daha çabuk taburcu olunur.
- Yara yerinde iltihaplanma riski, büyük ameliyat yarası olmadığından yoktur.
- Robotik cerrahi ile yapılan sinir koruyucu yapay mesanede, gündüz ve gece idrar kaçırma neredeyse hiç görülmez.
- Ameliyat sonrası dönemde ağrı daha az olmaktadır.
- Açık cerrahide görülebilen yara yerinden karın fıtığı gelişimi riski, çok daha azdır.