Koronavirüs: Ürolojik Kanser Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Koronavirüs Nedir?

Koronavirüs ya da COVID-19, insanda ateş, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilere yol açan bir virüstür. Virüs ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde 2019 yılının Aralık ayında tespit edilmiştir. Virüsün ilk olarak insanlara deniz ürünlerinden bulaştığı tahmin edilmektedir. Daha sonra insandan insana bulaşarak salgın haline gelmiş, Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve birçok dünya ülkelerine yayılmıştır.

Koronavirüs Nasıl Bulaşır?

Koronavirüs Nasıl Bulaşır?
Koronavirüs Nasıl Bulaşır?

Virüs taşıyan kişilerin öksürmesi ya da aksırması ile COVİD-19 ortama saçılır. Havada asılı olan virüs damlacıkların solunması ile diğer insanlara bulaşır. Diğer taraftan, hasta kişilerin vücut sıvıları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yüz, göz, burun ya da ağıza götürülmesi ile de virüs sağlıklı kişilere bulaşabilir.

Koronavirüsün Tanısı Nasıl Konur?

Koronavirüs kesin tanısı laboratuar testi ile konur. Bu test Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Koronavirüsten Kimler Daha Çok Etkiler?

Koronavirüs daha çok ileri yaş ve astım, diyabet, kalp hastalığı gibi hastalığı olan kişileri etkiler. Bu kişilerde virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir.

Koronavirüsten Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Koronavirüsten Korunma
Koronavirüsten Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Koronavirüs enfeksiyonuna yakalanmamak için;
El temizliğine çok dikkat edilmelidir. Eller sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmalıdır. Eğer sabun ve su yoksa eller alkol ile temizlenmelidir.
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözler ile temas ettirilmemelidir.
Koranavirüs hastaları ile temastan kaçınmalıdır. Aradaki mesafe en az 1 metre olmalıdır.
Hasta kişilerle temas edilirse eller mutlaka bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Koronavirüsün Tedavi Nedir?

Şuan için korana virüse etkili bir ilaç yoktur. Virüs üzerine etkili olabilecek bazı ilaçların etkinliği araştırılma safhasındadır. Hastanın genel durumuna göre destek tedavisi uygulanır.

Ürolojik Kanser Hastaları Koronavirüs Açısından Risk Altında Mıdır?

Prostat kanseri, mesane kanseri, testis tümörü ya da böbrek kanseri gibi ürolojik kanser hastalığı olan kişiler, koronavirüs açısından risk altında mıdır? Bazı kanser türleri ve kanser tedavisi için uygulanan kemoterapi ilaçları, bağışıklık sistemini zayıflatarak gerek koronavirüse gerekse diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı kişiyi daha duyarlı bir hale getirebilir. Özellikle kemoterapi tedavisinin uygulandığı dönem, riskin en fazla olduğu zamandır. Kanser gibi diğer kronik sağlık sorunları olan gerek yetişkin gerek çocuklar da, COVID-19 gibi bulaşıcı hastalıklara karşı daha duyarlıdırlar.

Prostat, Mesane, Böbrek ya da Testis Kanseri Olanlar Koronavirüse Karşı Kendini Nasıl Koruyabilir?

Prostat Kanseri ve Koronavirüs (COVID-19)
Prostat Kanseri ve Koronavirüs

Prostat, mesane, testis ya da böbrek kanseri olanlar, daha doğrusu tüm kanser hastaları, özellikle kemoterapi tedavisi alanlar koronavirüs ve diğer tüm enfeksiyonlara karşı normal insanlara göre daha duyarlıdır. Bu yüzden yukarıda bahsedilen korunma uyarılarına bu hastaların çok daha dikkat etmeleri gerekir. Bu kişiler en başta hasta olan insanlara yakın temastan kaçınmalı, koronavirüs daha çok solunum yolu ile bulaştığı için; öksürük, hapşırık, göz ve burun akıntısı ve  tükürük gibi sıvılara dokunmamalı,
böyle bir durumda ellerini sabunlu su ile iyice yıkamalıdır.

Şu anda COVID-19’u önleyici bir aşı yoktur. Hastalığı önlemenin en iyi yolu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. COVID-19’dan kaçınmak için alınacak önlemler, aslında grip gibi diğer bulaşıcı solunum yolu hastalıklarıyla aynıdır.

Bunlar;

Kalabalık ortamlardan uzak durmalı

Hasta olan insanlarla çok yaklaşmamalı

El sıkışma, tokalaşma ve öpüşme gibi yakın temastan kaçınmalı

Elleri yıkamadan göz, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınılmalı

Özellikle tuvalet ve yemek sonrası  eller en az 20 saniye boyunca sabun ile yıkanmalı

Grip aşısı olmalı

Ürolojik kanseri olan ya da diğer kanser hastaları yukarıdaki önlemlere ilaveten şu konularda da dikkatli olmalıdır;

Mesane Kanseri ve Koronavirüs
Mesane Kanseri ve Koronavirüs

Mümkün olduğunca evde kalınmalı

Uzun süre evde kalınması gerektiğinde birkaç haftalık ilaç ve tıbbi malzemeye erişimi imkanı sağlanmalı

Dışarıya çıkılması gerektiğinde kalabalıklardan kaçınılmalı

Gereksiz kara ya da hava yolculuğundan kaçınılmalı

Kanser tedavisi gören hastalar, bir sonraki tedavi randevusuna gitmeden önce doktorunu ya da sağlık kuruluşunu arayarak bilgi vermelidir.

 

Yorum Yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.