Özgeçmiş
05-Nisan-1971 yılında Sakarya’nın Pamukova ilçesinde dünyaya gelen Prof. Dr. Volkan Tuğcu’nun uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış 100’ün üzerinde makalesi ve 10 adet kitap bölüm yazarlığı vardır. Tuğcu’nun tıp literatüründe bilimsel çalışmalarına 1.864 adet atıfta bulunulmuştur.
Dünya çapında düzenlenen en önemli üroloji kongrelerine ve bilimsel toplantılara konuşmacı, oturum başkanı, panelist, eğitmen ve misafir cerrah olarak davet edilmiştir. Dr. Tuğcu, 10 tane canlı cerrahilerin de yapıldığı üroloji kongresi düzenlemiştir. Prof. Dr. Volkan Tuğcu, 2018’de düzenlenen Uluslararası Prostat Kanserinde Robotik Cerrahi ve Yeni Teknolojiler Sempozyumunda “En İyi Video” ödülüne layık görülmüştür. Kronik prostatit üzerine yaptığı bir çalışma 2007 yılında Dünya Üroloji Dergileri arasında en yüksek impact değeri olan Avrupa Üroloji Dergisi’nde CME’ ye seçilmiştir. Volkan Tuğcu’nun Amerika Üroloji Dergisi’nde (Journal of Endourology) yayınlanan bir makalesi “En İyi Araştırma Makalesi” olarak seçilmiştir. Prof. Dr. Volkan Tuğcu, 2010 Üroonkoloji Avrasya Kongresi’nde “En İyi Video” Ödülünü, 2012’de Fransa’da düzenlenen Avrupa Üroloji Kongresi’nde “En İyi Poster” ödülünü kazanmıştır.
2006’da Almanya Heillborn /Heidelberg Üniversitesi’nde Laporoskopik Cerrahi Eğitimi alan Prof. Dr. Volkan Tuğcu, Türk ve yabancı toplam 100’ün üzerinde Üroloji Uzmanına Robotik ve Laparoskopik Cerrahi üzerine eğitim vermiş ve birçok kurumda çok sayıda cerraha eğitmenlik yapmıştır. Türkiye’de laparoskopik ve robotik cerrahinin yaygınlaşmasında büyük katkısı olan Dr. Volkan Tuğcu, üroloji uzmanlarının eğitimine yönelik değişik zamanlarda toplam 11 tane Domuz Kursu düzenlemiştir.
Prof. Dr. Volkan Tuğcu, 2000’in üzerinde robotik ameliyat gerçekleştirmiştir ve dünyada en çok robotik cerrahi uygulayan sayılı cerrahlar arasına girmiştir. Kendi geliştirdiği ve “Tuğcu Bakırköy Tekniği” adını verdiği bir yöntem ile Dünya Tıp Literatürüne adını yazdırmıştır. Tuğcu bu tekniği yabancı doktorlara öğretmek için birçok ülkeye davet edilmiş, bu ülkelere gidip kendi tekniğini yabancı doktorlara öğretmiştir. İtalya, Almanya, İspanya, Rusya ve Hindistan gibi dış ülkelerden birçok doktor bu tekniği öğrenmek için Dr. Tuğcu’nun yanına gelmiştir ve gelmeye devam etmektedir.
Özellikle geçirilmiş karın ameliyatı nedeniyle kendisine robotik cerrahi uygulanamayan hastalara, perineal bölge denilen apış arasından girerek uygulanan perineal robotik cerrahi konusunda oldukça deneyimli olan Prof. Dr. Volkan Tuğcu, bu yöntemle 150’nin üzerindeki yakın hastayı ameliyat etmiştir.
Prof.Dr. Volkan Tuğcu, 2015 yılında robotik yöntemle böbrek naklini Türkiye’de ilk uygulayan kişidir ve robotik cerrahi ile 90 tane böbrek nakli yaparak dünyada ikinci sırada yer almaktadır. 2017 yılında yapılan bir kongrede Amerika Upstate Medical School transplant cerrahları, Prof. Dr. Volkan Tuğcu’yu canlı yayında robotik böbrek nakli yaparken izlemişlerdir.
Prof. Dr. Volkan Tuğcu, çalışmalarından dolayı 2007 ve 2008 yıllarında İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü üstün gayret teşekkür belgesi almıştır, Sağlık Bakanlığı tarafından da 2016 yılında Yılın Hekimi Ödülü’ne layık görülmüştür. Prof. Dr. Volkan Tuğcu’ nun ismi, memleketi olan Pamukova’ da doğduğu caddeye Belediye Meclisi tarafından verilmiştir.
1991-1997 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimimi tamamlayarak tıp doktoru unvanını alan Dr. Volkan Tuğcu, üroloji uzmanlık eğitimini 1999-2003 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde almıştır. 2004 yılında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde uzman doktor olarak çalışmaya başlayan Tuğcu, 2010’da Doçent olmuştur. 2013’de Klinik İdari Sorumlusu, 2014 yılında ise Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu olan Tuğcu, 2017 yılında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Profesör Kadrosuna atanmıştır. Aynı yıl Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevine getirilen Dr. Volkan Tuğcu, bir yıl boyunca anabilim dalı başkanlığı yapmış ve 2018’de Memorial Bahçelievler Hastanesi Üroloji Kliniğinde çalışmaya başlamıştır. Şu an özel muayenehanesinde hasta kabul eden Prof. Dr. Volkan Tuğcu’nun başlıca ilgi alanlarını prostat, mesane ve böbrek kanserlerinin robotik cerrahi ile tedavisi, robotik yöntemle el değmeden uygulanan yapay mesane ameliyatı, böbrek nakli, HIFU ile prostat kanserinin ameliyatsız tedavisi oluşturmaktadır. Özellikle robotik cerrahi konusunda dünyada sayılı cerrahlar arasında olan ve geliştirdiği kendi yöntemi ile tıp literatürüne giren Prof. Dr. Volkan Tuğcu, ulusal veya uluslararası düzenlenen robotik cerrahi kurslarında “eğitmen” olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Volkan Tuğcu’nun diğer ilgi alanları arasında laparoskopik cerrahi, perkütan ve RIRS (retrograde intrarenal cerrahi ) gibi kapalı yöntemlerle yapılan böbrek taşı tedavisi, prostat füzyon biyopsisi, prostat büyümesinin lazerle tedavisi (Thulium lazer, ThuLEP Ameliyatı) bulunmaktadır.