Prostat füzyon biyopsi, prostat kanseri tanısında kullanılan bir biyopsi yöntemidir. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanserinin kesin tanısı prostat biyopsisi ile konur. Prostat biyopsi için kullanılan standart yöntem, transrektal ultrason eşliğinde yapılan prostat biyopsisidir. Bu işlem sırasında prostattan en az 12 adet örnek doku parçası alınır.
Ancak prostat biyopsisi ile bazen prostatta kanser olsa bile her zaman bu tespit edilemeyebilir. Prostatı bir mandalinaya, mandalinanın çekirdeklerini de kanser dokusuna benzetirsek, biyopsi iğnesi ile bu çekirdekleri isabet ettiremeyebiliriz. Yani transrektal ultrason eşliğinde yapılan biyopside yapılan rastgele örneklemeyle, prostat kanserini atlayabilme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden, biyopside kanser saptanamayan ancak klinik olarak kanser şüphesi olan hastalara ikinci hatta üçüncü defa biyopsi yapmak gerekebilir.
Teknolojideki gelişmelerle birlikte multiparametrik MR görüntüleme yöntemi ile prostat içinde yüksek tümör riski taşıyan olan alanlar, pıhtı ve enfeksiyon alanları daha net olarak ayırt edilebilmektedir. Böylece biyopsi gerekliliği daha net olarak belirlenenmekte ve gereksiz biyopsilerden kaçınılmaktadır.
Prostat füzyon biyopsisi, akıllı biyopsi robotu ve gelişmiş bilgisayar yazılımları kullanılarak yapılan bir biyopsi yöntemidir. Bu yöntemde MR ve transrektal ultrason görüntüleri bilgisayar ortamında üst üste getirilir, prostatın 3 boyutlu görüntüsü oluşturulur ve üç boyutlu olarak görüntülenen kanser odaklarından biyopsi yapılır.
Prostat Füzyon Biyopsi’nin Avantajları Nelerdir?
tümör riski taşıyan alanların tespit edilmesi nedeniyle kanseri yakalama ihtimalinin daha yüksek olması, tekrarlayan biyopsilere daha az gerek duyulması, doğrudan kanser şüphesi taşıyan bölgelerden biyopsi alınması, daha hızlı kanser tanısı konulmasını sağlaması ve transrektal ultrasonla görüntülenemeyen bölgelerden biyopsi alınabilmesidir.
Prostat Füzyon Biyopsi Nasıl Yapılır?
Füzyon biyopsi yapılacak olan hastalara önce multiparametrik MR yapılır. Multiparametrik MR’da prostat içinde yüksek tümör riski taşıyan alanlar bilgisayarda belirlenir ve işaretlenir. Bu görüntüler ile transrektal ultrason ile alınan görüntüler üst üste getirilerek birleştirilir ve prostatın üç boyutlu görüntüsü oluşturulur. Üzerinde biyopsi iğnesi bulunan robotik kol, işaretlenmiş şüpheli alanlara yönlendirilir ve tespit edilmiş hedef alanlardan biyopsi alınır. Prostat füzyon biyopsi genel anestezi ya da bölgesel anesteziyle yapılır. Enfeksiyon gelişimini önlemek için işlem öncesi antibiyotik kullanılır.