Prostat Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

Prostat kanserinin tanısı nasıl konur? Prostat kanseri olduğumu nasıl anlarım?  Prostat kanserinde kullanılan tanı yöntemleri kan PSA değeri, parmakla prostat muayenesi ve prostat biyopsisi olmak üzere üç tanedir. Ancak prostat kanserinin kesin tanısı,  prostat biyopsisi ile konur. Bir kişinin prostat kanseri olup olmadığı, ancak yapılan prostat biyopsisi sonucunda anlaşılır. 

Prostat kanseri erken evrede herhangi bir belirti vermeden sinsice seyreden bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri, ancak hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar. İyi huylu prostat büyümesi ile prostat kanseri birbirinden tamamen farklı iki hastalıktır. İyi huylu prostat büyümesi, kendini idrar yapmada zorlanma, sık idrar çıkma gibi işeme sıkıntıları ile belli eder. Bu şikayetler aynı zamanda prostat kanserinde de görülebilir. Prostat kanserinin bir kısmı, prostat büyümesi belirtileri ile doktora gidildiğinde yapılan tetkikler sırasında tespit edilmektedir. Bir kısmı da kontrol amaçlı yapılan düzenli PSA testi ve prostat muayenesi ile tespit edilir.

Prostat Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

İdrar yapmada zorlanma, sık idrar çıkma gibi prostat şikayetleri ile gelen hastalarda doktor, hastayı dinledikten sonra aşağıdaki yöntemleri kullanır;

Parmakla Makat Muayenesi

prostat muayenesi
prostat muayenesi

Prostat muayenesi, makattan parmakla yapılır. Parmak ile muayenede, prostat bezi kolayca hissedilir, prostat yüzeyindeki küçük düzensizlikler ve sertlikler kolayca fark edilebilir. Özelikle sert alanların varlığı kanser şüphesini akla getirir. 

PSA (Prostat Spesifik Antijen)

PSA Testi
PSA Testi

PSA,  prostat bezinden salgılanan bir proteindir. Kanda da belirli bir seviyede bulunur. PSA düzeyinin normalden yüksek olması, kesin olarak kişinin prostat kanseri olduğu anlamına gelmez. Ancak normal düzeyde olması da o kişide kesin olarak prostat kanseri olmadığını göstermez. Bu yüzden kan PSA değeri ve  parmakla prostat muayenesi birlikte yapılmalıdır. 

Prostat kanseri dışında, iyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, prostat taşı, idrar sondası takılması da kanda PSA değerinin yükselmesine neden olabilir. 

Prostat Biyopsisi

prostat biyopsisi
prostat biyopsisi

Eğer kan PSA değeri normalden yüksek ise ve/veya parmakla prostat muayenesinde prostat üzerinde sertlik tespit edilirse, prostat biyopsisi (prostattan parça alınması) işlemi uygulanır. Prostat biyopsisi, prostat kanseri tanısı için mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. 

Yorum Yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.