Robotik cerrahi veya robot yardımlı cerrahiyi, “da Vinci” sistemini kullanarak küçük deliklerden bazı ameliyatların gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Bu sayfada robotik cerrahi ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Mesane Kanserinde Robotik Radikal Sistektomi ve Yapay Mesane
Daha fazla oku...
Robotik Yöntemle Böbrek Nakli Nedir? Avantajları Nelerdir?
Daha fazla oku...
Robotik Cerrahi İle Yapay Mesane Avantajlı Mı?
Daha fazla oku...
Robotik Cerrahide Ameliyatı Robot Mu Yapıyor?
Daha fazla oku...
Robotik Cerrahi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Robot ameliyatı, uzayda çalışan astronotların dünyadaki bir cerrah tarafından uzaktan kumanda ile ameliyat edilmesi düşüncesi sonucu, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. robot yardımlı cerrahi ya da “da Vinci” cerrahi olarak da bilinir. Kısaca karnı açmadan, küçük deliklerden özel aletlerle girilerek bazı ameliyatların gerçekleştirilmesi işlemidir. Ameliyatı robot değil, cerrah yapar.
Başta üroloji olmak üzere, kadın doğum, genel cerrahi bölümlerde kullanılmaktadır. Ancak en yaygın kullanıldığı alan bazı ürolojik hastalıklardır. Robotik cerrahi ile ürolojide uygulanan başlıca ameliyatlar; radikal prostatektomi, radikal sistektomi, yapay mesane, piyeloplasti, donör nefrektomi, böbrek üstü bezinin alınması (adrenalektomi), nefrektomi, parsiyel nefrektomi, sakrokolpopeksi’dir.
Robotik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde uygulan bir ameliyat yöntemidir. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Eğer kanser prostat dışına yayılmadan hastalık tespit edildiyse, hastalıktan kurtulmanın en iyi yolu radikal prostatektomi ameliyatıdır. Bu ameliyatta prostat, meni keseleri ve meni kanallarının uçları alınır. Robotik prostataektomi açık, laparoskopik ya da robotik yöntem ile yapılabilir. Bu ameliyatın robotik sistemle yapılmasına robotik radikal prostatektomi denir.
Radikal prostat ameliyatında, prostata ulaşmanın iki yolu vardır. Bunlardan biri, göbeğin hemen altından yapılan kesidir. Göbek altına yapılan bir kesi ile karın alt boşluğuna girilir. Leğen boşluğunun en dip noktasında bulunan prostata ulaşılarak ameliyat gerçekleştirilir. Prostata ulaşmanın diğer yolu ise, penine denilen makat ile testis torbası arasında kalan bölgedir. Buradan yapılan bir kesi ile prostata ulaşılarak ameliyat gerçekleştirilir. İşte bu yönteme perineal prostatektomi denir.
Açık cerrahi ile kıyaslandığında, robotik cerrahide daha az kan kaybı olur. Robotik cerrahi sırasında karın içi gaz ile şişirildiğinden, gaz basıncı damarlar üzerine bası yaparak kanamayı önlemektedir. Ayrıca üç boyutlu kamera daha yüksek görüntü kalitesine sahiptir ve ameliyat sahasını on kat büyütür. Böylece kanayan damarlar daha kolay fark edilir ve mühürlenerek kanam durdurulur. .
Robotik cerrahide ameliyat yarası daha küçüktür ve ameliyat sonrası hastalar daha az ağrı duyar. Bu yüzden robotik cerrahi uygulanan hastalar, açık cerrahi uygulanan hastalara göre hastanede daha az kalırlar ve daha erken taburcu edilirler.
Robotik yöntemle radikal prostatektomi ameliyatı olan hastaların sondası daha erken dönemde çekilir.
Robotik yöntem uygulanan hastalar ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı duyarlar ve ağrı kesici ilaç alma ihtiyacı daha azdır.
Üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü kamera ve ileri düzeyde hareket yeteneğine sahip robot kolları ile ameliyat sırasında kanserli doku daha iyi görülür ve çıkarılır. Robotik cerrahide kanser kontrolü daha iyi sağlanır.
Robotik cerrahi ile uygulanan prostat kanseri ameliyatları sonrası idrarı kontrol edebilme daha iyidir ve daha çabuk olur.
Robotik yöntem ile yapılan prostat kanser ameliyatı sonrası daha erken cinsel yaşama dönüş görülür.