Robotik Cerrahide Ameliyatı Robot Mu Yapıyor?

Robotik cerrahide ameliyatı robot mu yapıyor? Ameliyatı bir robot mu yapıyor? Ameliyatın aşamaları bir robota öğretiliyor da, robot bunları eksiksiz bir şekilde uyguluyor mu? gibi sorular hastalar tarafından merak edilen başlıca sorulardır. Bu soruların cevabını vermeden önce, robotik cerrahi ile ilgili biraz bilgi vermemde fayda var. Robotik cerrahi,  robot yardımlı laparoskopik cerrahi veya da Vinci Robotik Cerrahi sistemi, bu gün tıpta ulaşılan en ileri teknolojilerden biridir.

Robotik Cerrahi Nedir?

da Vinci Robotik Cerrahi sistemi olarak da bilinen robotik cerrahi, uzayda çalışmalar yapan astronotların ameliyat olması gerektiğinde, acaba dünyadaki bir cerrah tarafından ameliyat edilebilir mi? düşüncesinden ortaya çıkmıştır. Laparoskopik cerrahide olduğu gibi robotik cerrahide de ameliyat, karın duvarına açılan küçük deliklerden içeriye gönderilen aletler aracılığıyla yapılır.  Robotik cerrahi sisteminde kullanılan kamera 3 boyutludur. Yani ameliyat sahasını aynı insan gözünde olduğu gibi görür. Robotik cerrahi, başta üroloji olmak üzere, jinekoloji, kalp damar hastalıkları, genel cerrahi, kulak burun boğaz bölümü gibi pek çok farklı uzmanlık alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Robotik Cerrahide Ameliyatı Robot Mu Yapıyor?

Robotik cerrahide, sanılanın aksine, ameliyat robotlar tarafından değil, cerrahın yönlendirdiği robotik kollar tarafından yapılmaktadır. Robotik cerrahi sitemin, da Vinci robotu, cerrah konsolu ve hasta konsolu olmak üzere üç farklı parçası bulunmaktadır. Öncelikle hastanın karın boşluğu gaz ile şişirilir. Daha sonra karın cildine yapılan küçük kesiler aracığıyla, kamera ve robotun kollarında bulunan cerrahi aletler karın içine gönderilir.

Daha sonra ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrah, konsola oturur.  Cerrah, konsolda bulunan ve robot kollarını kumanda eden kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir. Robot kolları, cerrahın yaptığı el hareketlerini taklit eder. Konsoldaki cerrah, el ve bilek hareketleriyle robotun kollarını istediği gibi yönlendirir. Robotik kollar, 720 derecelik dönüş açısına sahiptir. Bu özelliğiyle, insan elinin yapması mümkün olmayan hareketleri kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca cerrahın ellerindeki titremeler, robot kollarına yansımaz.

Özet olarak; robotik cerrahide ameliyatı yapan robot değil yine bir cerrahtır. Cerrah robota komut vermekte ve robot, cerrahtan aldığı komutlara uyarak ameliyatı gerçekleştirmektedir.

Yorum Yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.