Robotik Yöntemle Böbrek Nakli Nedir? Avantajları Nelerdir?
Robotik yöntemle böbrek nakli nedir? Avantajları nelerdir? Böbreklerin görevini yapamaz hale gelmesine böbrek yetmezliği adı verilir. Böbrek yetmezliğinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle görevini yapamaz hale gelmiş olan hasarlı böbreğin yerine, canlı bir vericiden ya da beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiden (kadavra) alınan böbreğin hastaya takılması işlemine böbrek nakli adı verilir.
Böbrek Nakli Nasıl Yapılır?
Böbrek nakli için gerekli olan böbrek, canlı vericiden ya da kadavradan temin edildikten sonra, alınan böbrek alıcının kasık bölgesine yerleştirilir. Alınan böbreğin atardamar ve toplardamarı, alıcının atar ve toplardamarları ile birleştirilir. Üreter adı verilen idrar kanalları ise idrar kesesine bağlanır. İdrar kanalına daha sonra alınmak üzere bir tüp (stent) yerleştirilir.
Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?
“Da Vinci Robotik Cerrahi” yönteminin çeşitli avantajları bulunmaktadır. Robotik cerrahi sistemi, cerrahın görüş alanını 15 kat büyütme özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde, en ince damarlar ve sinirler bile tüm detaylarıyla görülebilmektedir. Ayrıca cerrah oturarak ameliyatı gerçekleştirdiği için, daha az yorulmaktadır. Robotik cerrahinin titreme önleyici özelliği sayesinde, cerrahın elindeki titremler sorun teşkil etmez. Açık ameliyata göre kesiler daha küçük olduğundan ağrı, yara yeri enfeksiyonu daha az görülür. Ayrıca yara izi daha küçük olduğundan, kozmetik açıdan daha bir görünüm olur.
Robotik Yöntemle Böbrek Nakli Avantajları Nelerdir?
Açık cerrahi yöntemle böbrek alıcının kasık bölgesine ve karın boşluğu dışında kalacak şekilde yerleştirilir. Robotik yöntem böbrek nakli ameliyatında ise böbrek karın içinden bu bölgeye yerleştirilir. Böylece açık cerrahide sık görülen lenfosel oluşumu, robotik cerrahide görülmez. Lenfosel, lenf damarlarından sızan lenf sıvısının böbrek etrafında toplanmasıdır. Robotik cerrahide lenfoselin görülmemesinin nedeni, sızan lenf sıvısının, karın zarı (periton) tarafından emilmesidir.
Robotik cerrahi ile uygulanan böbrek naklinde, hasta karın duvarına küçük (4 cm) bir kesi yapılmaktadır. Açık ameliyatta ise bu kesi daha büyüktür. Bu yüzden robotik cerrahi ile yapılan böbrek naklinde, yara izi daha çabuk iyileşmektedir. Yine ameliyat sonrası enfeksiyon gelişme riski açık yönteme göre çok daha düşüktür.
Böbrek nakli hastalarına vücudun böbreği atmaması için, bağışıklık sistemini baskılayan (immunsupresif) ilaçlar verilmektedir. Verilen bu ilaçlar yara yerinin iyileşmesini geciktirebilmektedir. Açık böbrek nakli ameliyatında yara yeri daha geniş olduğundan, yara yerinin iyileşmesi çok daha geç olabilmektedir. Robotik cerrahi yönteminde ameliyat kesinin küçük olması, bu riski büyük ölçüde azaltmaktadır.
Robotik böbrek nakli ameliyatı, yüksek cerrahi deneyim ve ileri teknoloji gerektiren bir ameliyattır. Böbrek nakli ameliyatının robotik cerrahi yöntem ile yapılması, böbrek alıcısının yaşam kalitesi ve istenmeyen durumların (komplikasyon) ortaya çıkmaması açısından önemlidir.
Robotik Böbrek Nakli Uygulanan Ukrayna’lı Hasta
Böbrek yetmezliği yaşayan 34 yaşındaki Ukrayna vatandaşı Yelena İarmolchuk, tedavi için robotik böbrek nakli konusunda dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye’yi tercih etti. İstanbul’da tedavi olan Yelena İarmolchuk, kısa sürede sağlığına kavuştu. Devamı için tıklayın.